Myrdal Gard for salg

Flott moderne geitegård med ysteri på øya Tysnes, en og en halv time sør for Bergen. Gården er en solid bedrift, har vakker beliggenhet med fine nye driftsbygninger, med fast kundekrets og stort potensiale for videreutvikling. Selskapet har to årsverk, og fra den nåværende omsetningen kan man oppnå en god familieinntekt. Etter å ha bygget ut og investert i 11 år ser den nåværende eieren på grunn av helsemessige årsaker seg dessverre tvunget til å søke etter aktive mennesker som ønsker å drive Myrdal Gard videre.



Garden

Myrdal Gard ligger vakkert til i sin egen dal, 2 kilometer fra hovedveien og 4 kilometer fra bygda Lundegrend. Myrdal er den eneste garden i denne vakre dalen. Veien til garden er godt asfaltert og blir skikkelig brøytet om vinteren. Det er 9 km til ferjekaien i Våge, derfra tar ferjeturen 35min til Halhjem, og man bruker så ca. en halv time til byen Bergen og flyplassen Flesland. Det dyrkbare arealet (114 dekar) og beitet ligger relativt flatt rundt gården og har tilstrekkelig kapasitet for produksjon av vinterfôr og beite til om lag 120 melkegeiter. For 3 år siden ble det bygget et stort, nytt og moderne fjøs med automatisk grovfôrhandtering. Sammen med en god melkestall fra Cascogne Melotte er gårdsdelen av firmaet organisert på en slik måte at arbeidsmengden er minimal i forhold til størrelsen på dyreholdet. I de siste årene har entreprenører blitt leid inn for slåtten.

Videre har gården mye produksjonsskog, hovedsakelig for ved, men også for tømmerproduksjon. Myrdalsvatnet er en vakker innsjø, hvor ca halvparten tilhører eiendommen. Det foreligger også konsesjon og fullt utarbeidede planer for minikraftverk på gårdens fallrettigheter, en godt drenert ridebane for hester (2 bokser i dagens fjøs) og gode utviklingsmuligheter for turisme.



Ysteriet

Ysterieanlegget er fra 2002. Nylig er det utvidet med større ostelager, rom til saltlake, og rom til pakking og skjæring av ost. Myrdal Gard har autorisasjon for produksjon og salg av et bredt spekter meierivarer fra geit- og kumelk. (NORGE EFTA M526) Ysteriet foredler den egenproduserte geitemelken, men det kjøpes også mye geite- og kumelk fra Tine. Levering av dette er garantert av staten.



Teknikk

Det nåværende ystekaret er på 800 liter med automatisk pasteurisering, som skjer om natten. Det kan kjøres både en og to produksjonsprosesser pr. dag. En moderne luftdreven presse med fire stempler og mye hjelpeutstyr sørger for en effektiv produksjon. Ysteriet og andre produksjonsanlegg har mye ledig kapasitet med dagens produksjon, så det er et godt utviklingspotensial. Anlegget har mulighet og autorisasjon for produksjon av iskrem og smør. En del av osten som lages selges som hele oster, men en stor del blir kuttet opp, vakuumpakket og solgt via grossist til supermarked. For dette formålet er det nylig etablert et rom med kuttemaskiner, en stor dobbeltrom vakuummaskin og en krympemaskin er tatt i bruk.

Produkter

Geitemelken blir foredlet til en hvit geitost (i 2 størrelser; vårt «hovedprodukt» 4 til 5 kilos oster, og «minigeit» en liten ost på 400 gram. Kumelken blir til ulike typer goudaost, både naturell eller med mange urtevarianter, og pepperkule, en liten 400 grams pepperost. Utover dette lager vi av kumelk Fjellost, en moden ost med sveitserkultur og rød skorpe. Den hvite geitosten er nettopp sammen med andre oster blitt nominert til årets ost i konkurransen «Det norske måltid» som går på TV i høst.